Ľavá strana
Pravá strana
 
Spoznali sme kráľa šachu

Spoznali sme kráľa šachu

15.04.2024 | Reportáž | Tím D4L

Ďalší miľník Dúbravskej 4ka ligy prekonaný! Žiaci si premiérovo otestovali svoje schopnosti v kráľovskej stolovej hre, v šachu.

Na turnaji sa stretlo celkom 40 hráčov, každú školu reprezentovalo 10 žiakov. Turnaj prebiehal v KC Fontána, kde sa pravidelne organizujú šachové turnaje na profesionálnej úrovni pod záštitou ŠK Dúbravan. Práve vďaka spolupráci so šachovým klubom sme boli schopní turnaj zaradiť do programu Dúbravskej 4ka ligy. Žiaci mali možnosť zažiť atmosféru profesionálneho turnaja a odniesť si tak okrem cien a bodov aj jedinečný zážitok. 

Na 20 herných stoloch nechýbali profesionálne šachové hodiny, ktoré dohliadali na priebeh jednotlivých šachových partií, keďže každý hráč mal 15 minút na svoje ťahy. Ak nestihol partiu odohrať do časového limitu, z víťazstva sa tešil súper. V hlavnej sále počas šachových partií vládlo hrobové ticho a s úžasom sme sledovali silnú dávku sústredenia sa každého žiaka. Na dodržiavanie pravidiel dozeral rozhodcovský tím na čele s dúbravským šachovým veľmajstrom p. Šipekym.

Boli sme svedkami kvalitných šachových súbojov. Najlepšie na turnaji dopadli žiaci z Pri kríži, ktorí ovládli ako súboj škôl, tak poradie jednotlivcov. Víťazom turnaja sa stal Alexander Molnár zo ZŠ Pri kríži. Na pódiu mu sekundovali jeho spolužiaci. Druhé miesto obsadil Adam Wlodarski a bronzová priečka patrila Viktorovi Kováčovi. Na turnaji sa predstavila aj trojica dievčat. Najlepšie sa umiestnila Nguyen Thi Phuong Linh zo ZŠ Sokolíkova, ktorá obsadila 4. miesto a medaila jej tesne unikla, len o pomocné hodnotenie, tzv. Buchholz.

Rozdelenie bodov medzi 10 najlepších

# Meno Škola Výkonnostné body
1. Molnár Alexander ZŠ Pri Kríži 100
2. Wlodarski Adam ZŠ Pri Kríži 80
3. Kováč Viktor ZŠ Pri Kríži 60
4. Nguyen Thi Phuong Linh ZŠ Sokolíková 30
5. Leššo Christian ZŠ Beňovského 24
6. Mozsiová Nicole ZŠ Pri Kríži 20
7. Kišidaj Tomáš ZŠ Pri Kríži 16
8. Kováčik Matúš ZŠ Sokolíková 12
9. Henov Vladislav ZŠ Sokolíková 8
10. Pisoň Kamil ZŠ Nejedlého 4

Do bodovania D4L sa najvýraznejšie zapísali spomínaní žiaci ZŠ Pri kríži keď až 5 žiakov skončilo v najlepšej desiatke. Kompletné štatistiky z turnaja a o spôsobe bodovania v lige sa dočítate na našom webe.

Ceny pre najlepšie školy a hráčov prišli odovzdať starosta a vicestarosta MČ Bratislava-Dúbravka, páni Martin Zaťovič a Marián Bohunský.

sach-1.jpg

Veľká vďaka za pomoc pri organizovaní tohto turnaja patrí ZŠ Beňovského. Vedenie školy sa rozhodlo turnaj v šachu podporiť v podobe podpory organizácie turnaja a zabezpečenia ocenení, občerstvenia a pitného režimu pre všetkých žiakov. MČ Bratislava-Dúbravka ďakujeme za poskytnutie priestorov KC Fontána. Zamestnancovi MČ a prevádzkarovi KC Fontána Robertovi Danišovi za ochotu a prípravu priestoru a organizačnému tímu zo šachového klubu ŠK Dúbravan za profesionálnu organizáciu turnaja.

Sledujte náš Instagram, na ktorom budú postupne pribúdať príspevky z podujatia. Fotky z turnaja nájdete v našej galérii.

Veríme, že ste si prvý šachový turnaj v podaní Dúbravskej 4ka ligy užili. Už čoskoro prinesieme informácie o ďalšom plánovanom podujatí.